Mesleğe kabulde başarıyı esas alan giriş ve yeterlik sınavları, tecrübelerin yeni kuşaklara aktarılmasını sağlayan “üstad-çömez” ilişkisine dayalı eğitim sistemi, dünyadaki mesleki yenilikleri izlemeyi sağlayan yurt dışı staj ve akademik eğitim programları, tarafsız yaklaşım, bağımsız çalışma ve objektif değerlendirme anlayışı, Maliye Müfettişlerinin Maliye Bakanlığı ve Türk Devlet Teşkilatı içinde üstlendikleri görevlerdeki başarılarının altında yatan başlıca etkenlerdir.
Geçmişi reddetmeden günün gereklerini algılayabilen Maliye Teftiş Kurulu, bu meslek ilkelerini, genel kabul görmüş denetim standartları ile harmanlayarak, kendine özgü çağdaş görev standartlarını oluşturmuştur.
Bu standartlar maliye müfettişlerinin, etik ilkelere uygun, hukuk devleti ilkesine sadık, adil, tarafsız ve önyargısız görev yapacağına dair güvence niteliğindedir.
Maliye Teftiş Kurulu bu vasıflarıyla, diğer teftiş kurulları ve denetim birimlerinin kurulmasına ve kurumsallaşmasına öncülük etmiş ve model oluşturmuştur.
Denetimin, yönetimin bir fonksiyonu olduğu bilinciyle görev yapan Maliye Teftiş Kurulu’nun, Türk kamu yönetiminde saygın bir yere sahip olmasını sağlayan temel unsur, “sorunun değil çözümün bir parçası olma yolunda” gösterdiği kurumsal çabalardır.
“ÇÜNKÜ MALİYE MÜFETTİŞİ KUSUR BULMAYA DEĞİL, ISLAH ETMEYE ÇALIŞIR”
Cemal SÜREYA